Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Érsekcsanádi Összkép Foltvarró Kör megalakulása

2015.10.24

 Az Érsekcsanádi Összkép Foltvarró kör megalakulása

 

 

2009. október 5-én volt két éve, hogy Érsekcsanádon, a lakásunkon beindult a foltvarrás. 2007 nyár elején indult el a dolog - beszélgetés szinten.

 

Férjem negyedévenként jár a Vajdaságba igehirdetői szolgálatra, ahová általában én is elkísérem.

 

Az említett időben éppen Csantavérre szólt a beosztásunk, ebédmeghívást pedig Nagy Tiborékhoz kaptunk.

 

Az Ő lakásukon láttam néhány foltvarrott párnát, terítőt, amiről kiderült, hogy Tibor feleségének, Marikának a munkája.

 

Nekem már régóta tetszettek a foltvarrásos munkák, gondoltam is, hogy jó lenne megtanulni készíteni -, de csak ennyire jutottam.

 

A Marikáékkal folytatott beszélgetésből kiderült, hogy Marika nemcsak ezek varrásához ért, hanem tanítja is - egy akkor még számomra is ismeretlen hölggyel - Farkas Natáliával/Nati/.

 

Egyből tervezni kezdtük: hogyan lehetne ezt Csanádon megvalósítani?

 

Nem akadály-e az országhatár, az elég nagy távolság, nem túlságosan leterhelő-e számukra a feladat?

 

Hogy kellene másoknak is hozzáférhetővé tenni a lehetőséget?

 

Meghirdettük a Csanádi Hirdetőben a tervezett "foltvarró foglalkozásokat" és már szeptember elején lehetett látni, hogy meglesz a kellő létszám /esetleges lemorzsolódásokat beleszámítva is/.

 

Aztán 2007. október 5-én jöttek Marikáék és jöttek a jelentkezők és ki-ki hozta a saját varrógépét és megvarrtuk első munkánkat, a "Bátorító csillag" elnevezésűt.

 

Nagyon örültünk az első munkánknak, és hogy egy délután ennyire is jutottunk. Az első évben nagy lelkesedéssel, hetente varrtunk - ami Marikától és Natitól /meg a családjuktól is/ nagy áldozat volt, de úgy láttuk örömmel jöttek és türelmesen tanítottak!

 

Minden héten más technikát mutattak meg, és ezekből terítők, táskák, nesszeszerek, faliképek, párnák, ágytakarók készülhettek.

 

Nyáron havonta találkoztunk és mutattuk meg egymásnak a két találkozás közt készített munkáinkat, amivel újabbakra serkentettük egymást!Időnként közös munkáink is voltak: egyik foltvarró társunknak kisfia született, és ebből az alkalomból kis takaróval, párnával leptük meg Őket.

 

Egy kedves ismerősnek, aki beteg volt, "Bátorító-csillag" blokkból készült párnát varrtunk, a közepébe pedig egy biztató Bibliaverset hímeztünk.

 

Az idén tavasszal pedig egy debreceni foltvarró kiállításra készítettünk "pályamunkát", amivel tetszést arattunk. Létszámunk egy kicsit még növekedett.

 

Az elmúlt évben néhányan csatlakoztak még az "ÖSSZKÉP FOLTVARRÓ KÖR"-ünkhöz, aminek örülünk.

 

Akiket érdekel a - nem "foltozás", hanem - foltvarrás, betekinthessenek és belekóstolhassanak ennek élményébe