Almás pite (amerikai recept)
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg liszt, 1/4 teáskanál só, 10 dkg fagyos zsír, 3 evőkanál jeges víz.
Az almatöltelékhez:
6 nagyobb alma, 1 teáskanál friss citromlé, 1/2 teáskanál citromhéj, 6 dkg barna cukor, 1 teáskanál fahéj, 1/4 teáskanál szerecsendió, 1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1/8 teáskanál őrölt gyömbér, 1 evőkanál finomliszt, 1 evőkanálnyi vaj apróra vágva.
A kenéshez:
tej, fahéjas cukor.
Elkészítés:
A tészta összeállítása:
Összekeverjük a lisztet és a sót, majd belemorzsoljuk a zsírt.
Először csak 2 evőkanálnyi vizet adunk a tésztához, majd szinte cseppenként adagoljuk, amíg jól gyúrható tésztát nem kapunk.
Gömbbé gyúrjuk, és folpackban a hűtőbe tesszük legalább fél órára.
Hűtve kb. 1 hétig, fagyasztva hónapokig eláll.
Töltelék:
Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és vékonyra felszeleteljük őket. Meglocsoljuk citromlével, és rászórjuk a citromhéjat is.
A többi fűszert összekeverjük a liszttel és így adjuk az almához.
Jól összekeverjük, hogy a fűszeres liszt bevonja az almaszeleteket.
A tésztát kettéválasztjuk 2/3-1/3 arányban, mindkét darabot kinyújtjuk.
A nagyobbikkal kibélelünk egy laposabb, kerek tortaformát (kb. 20-
Ebbe öntjük az almatölteléket, amit megszórunk az apróra vágott vajjal, majd a másik lappal lefedjük az egészet.
A két tésztalap széleit összenyomkodjuk, a felső lapra pedig nyílásokat vágunk, ahol a gőz távozhat.
A sütemény tetejét megkenjük tejjel, és megszórjuk fahéjas cukorral.
Először 230°C-os előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd 190°C-on 20-30 perc alatt készre sütjük.
A páranyílásokat gyakran figurális formákban vágják ki (pl. virágszirmok, levelek, szívecskék), a megmaradó tésztadarabokkal pedig a pite tetejét díszítik.
Ez az a bizonyos almás pite, amivel a sikeres tinivígjátékban is találkozhattunk.