Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almás pite (amerikai recept)

2009.10.20

 Almás pite (amerikai recept)

 

Hozzávalók:

A tésztához:

15 dkg liszt, 1/4 teáskanál só, 10 dkg fagyos zsír, 3 evőkanál jeges víz.

Az almatöltelékhez:

6 nagyobb alma, 1 teáskanál friss citromlé, 1/2 teáskanál citromhéj, 6 dkg barna cukor, 1 teáskanál fahéj, 1/4 teáskanál szerecsendió, 1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1/8 teáskanál őrölt gyömbér, 1 evőkanál finomliszt, 1 evőkanálnyi vaj apróra vágva.

A kenéshez:

tej, fahéjas cukor.

 

Elkészítés:

A tészta összeállítása:

Összekeverjük a lisztet és a sót, majd belemorzsoljuk a zsírt.

Először csak 2 evőkanálnyi vizet adunk a tésztához, majd szinte cseppenként adagoljuk, amíg jól gyúrható tésztát nem kapunk.

Gömbbé gyúrjuk, és folpackban a hűtőbe tesszük legalább fél órára.

Hűtve kb. 1 hétig, fagyasztva hónapokig eláll.

Töltelék:

Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és vékonyra felszeleteljük őket. Meglocsoljuk citromlével, és rászórjuk a citromhéjat is.

A többi fűszert összekeverjük a liszttel és így adjuk az almához.

Jól összekeverjük, hogy a fűszeres liszt bevonja az almaszeleteket.

A tésztát kettéválasztjuk 2/3-1/3 arányban, mindkét darabot kinyújtjuk.

A nagyobbikkal kibélelünk egy laposabb, kerek tortaformát (kb. 20-22 cm átmérőjűt).

Ebbe öntjük az almatölteléket, amit megszórunk az apróra vágott vajjal, majd a másik lappal lefedjük az egészet.

A két tésztalap széleit összenyomkodjuk, a felső lapra pedig nyílásokat vágunk, ahol a gőz távozhat.

A sütemény tetejét megkenjük tejjel, és megszórjuk fahéjas cukorral.

Először 230°C-os előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd 190°C-on 20-30 perc alatt készre sütjük.

 

A páranyílásokat gyakran figurális formákban vágják ki (pl. virágszirmok, levelek, szívecskék), a megmaradó tésztadarabokkal pedig a pite tetejét díszítik.

Ez az a bizonyos almás pite, amivel a sikeres tinivígjátékban is találkozhattunk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.