Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Briós

2009.08.06

Briós

Hozzávalók:
Fél kiló liszt, 1 mokkáskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő,  3 evőkanál cukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj.

A briósok megkenéséhez: egy villával kicsit felvert tojás.

Díszítésnek: egész mák, szórócukor vagy nagyobb szemű kristálycukor.

Elkészítés:
A langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

(Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)

A lisztet egy mély tálba szitáljuk. 

Beleszórjuk a sót, a cukrot, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.

A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.

Amikor megkelt, 12 egyforma nagyságú részre osztjuk. 

A cipókból hosszú rudakat sodrunk, és briós formára meghajlítjuk vagy megfonjuk őket, aztán letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.

Ezután megkenjük őket a tojással, megszórjuk cukorral vagy darált mákkal, és 200-220 fokosra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.