Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sakk Matt szelet

2009.08.04

Sakk-Matt Szelet

Hozzávalók:
A sárga tésztához:

16 dkg margarin, 16 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 tojás, 12 dkg finomliszt, késhegynyi sütőpor

A barna tésztához: 

16 dkg margarin, 16 dkg porcukor,1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 10 dkg finomliszt, 2 dkg kakaópor

A töltelékhez: 

30 dkg sárgabarack lekvár

A csokimázhoz

20 dkg porcukor, 4 ek.kakaópor, 6 dkg margarin

Elkészítés:
A sárga tésztához a margarint, a porcukrot,a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet, a sütőport.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd vigyázva a kikevert tojásos masszába forgatjuk.

Egy nagy tepsit kivajazunk, liszttel behintjük, de az is jó, ha sütőpapírral kibéleljük és a sárga tésztát beleöntjük, és egyenletesen elsimítjuk.

Közepes lángra bemelegítjük a sütőt, majd a tepsit betoljuk és 20 - 25 perc alatt megsütjük.

Akkor jó, ha a teteje világosbarna és a  beleszúrt tűre már nem ragad a tészta.

Amíg sül a barna tésztát a sárgához hasonlóan, a kakaóporral kikeverjük.

A megsült sárga tésztát egy gyúródeszkára borítjuk.

Megvárjuk, amíg kihűl a tepsi, és a barna tésztát is beleöntjük.

Közepes lánggal sütjük.

A két kész tésztalapot hosszában pontosan kettévágjuk, majd a lapokat lekvárral megkenjük és összeragasztjuk.
A sárga lapra tesszük a barnát, majd arra ismét sárgát, arra pedig a barnát.

Az így kapott sütemény tetejére egy nagyobb deszkát vagy tálcát helyezünk, és arra egy félkilós súlyt helyezünk, amivel egy órára lenyomjuk.

A nehezéket levéve a süteményt éles késsel kb.1,5centi széles szeletekre vágjuk.

Ezeket váltakozva, lekvárral hosszában egymásra ragasztjuk.

4 szeletből lesz egy rúd.

A kész rudakat csokimázal bevonjuk.

Ehhez a hozzávalókat 3 evőkanál vízzel elkeverjük, és lassú tűzön megmelegítjük, hogy a margarin elolvadjon benne.

Még melegen a tészta tetejére és oldalára kenjük.

Néhány óra múlva szeleteljük.